"POKAŻ MI SWOJĄ PASJĘ" - PSZCZELARZ
24.04.2015
W ramach projektu ”Pokaż mi swoją pasję”, nasi uczniowie zapoznali się z pszczelarzami - zawodowcami, pasjonatami z Gospodarstwa Pasiecznego Bogumiły i Arkadiusza Kurpiel
z Wambierzyc. Panowie są absolwentami jedynego w Europie Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Głównym celem tego projektu było przybliżenie dzieciom wiadomości znaczenia pszczół, zaznajomienie z niebezpieczeństwem płynącym z kontaktu z pszczołami, z rodzajami miodu, ze sposobami wykorzystania miodu, poznanie wartości odżywczych miodu oraz uświadomienie uczniom znaczenia pracy pszczół w życiu człowieka.
W czasie imprezy było wyjaśniono, w jaki sposób wydobywano miód. Pszczelarze przybliżyli nam całoroczną pracę pszczół obalając różne mity na temat zimowego snu tych owadów. Każdy z uczniów mógł obejrzeć ule, znajdujące się w nim ramki oraz osobiście sprawdzić pracę wirówki.
Rozmowa kierowana była na temat znaczenia pszczół w życiu człowieka (pszczoły robotnice, pszczoły karmiące, larwy, trutnie), zapoznanie z nazwami miodu (akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy). Podkreślano wartości zdrowotne tego produktu, a także wykorzystanie jego w medycynie, do produkcji kosmetyków. Nauczyciele odpowiedzialni za przeprowadzenie projektu oraz Pan Cyprian Kurpiel i Pan Zbyszek Wierzbicki zaprezentowali dzieciom profesjonalny strój, w którym pszczelarz spędza czas przy swoich pszczołach-robotnicach. Wyjaśnili, że strój ten chroni człowieka przed użądleniem. Dodatkową atrakcją było przymierzenie stroju pszczelarza i wykonanie pamiątkowej fotografii oraz degustacji miodu oraz produktów pszczelarskich. Gwoździem programu było własnoręczne wykonanie przez uczniów świeczki z plastra wosku pod czujnym okiem i doradztwem P. Cypriana.
Nasi uczniowie serdecznie podziękowali gościom za przybycie,
wręczając własnoręcznie wykonane upominki.
Warto, zatem posiąść wiedzę o pszczołach, gdyż są one naszymi prawdziwymi sprzymierzeńcami. Pszczoła nie musi, a nawet nie powinna kojarzyć się wyłącznie z groźnym owadem, raczej z miodem, który jest bardzo smaczny, zdrowy i wszyscy chętnie go jemy.